Mit jelent a sikkasztás?

Egy tapasztalt, a szakterületén otthonosan mozgó védőügyvéd segítségére még akkor is szüksége lehet, ha ártatlannak érzi magát. A gazdasági bűncselekmények, így a sikkasztás elkövetését is szankcionálhatják akár szabadságvesztéssel is, kár lenne elbagatellizálni a helyzetét. A sikkasztás egy tipikusan olyan eset, amiről sokan nem is gondolják az elkövetésekor, hogy bűncselekményt hajtanak végre, és akkor lepődnek meg igazán, amikor a nyomozó hatóság felkeresi őket.

sikkasztasHa Önt vagy hozzátartozóját gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolják meg, akkor forduljon védőügyvédhez még az első vallomásának a megtétele előtt. A vádhatóságnak kétséget kizáróan be kell tudnia bebizonyítani a bűnösségét, és ha nem áll a rendelkezésükre a megfelelő bizonyíték, akkor egy beismerő vallomással nagyon sokat ronthat a helyzetén.

Ha bűnös, és rendelkezésre állnak bizonyítékok is, egy jól felépített, életszerű védekezéssel akkor is sikeresen védekezhet. Mit jelent a sikkasztás, és ki követi el? Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, az elköveti ezt a cselekményt. Az eltulajdonítás valószínűleg nem szorul külön magyarázatra. De mit jelent valamilyen dologgal a sajátunkként rendelkezni? Egyszerű, és napjainkban igen gyakori példa, ha valaki nem tudja fizetni a lízinget gépkocsi lízingdíját.

Aki ilyenkor átengedi a tulajdonos (a lízingcég) tudta nélkül a gépkocsi használatát egy harmadik személynek, aki cserében vállalja a lízingdíj megfizetését, az máris sikkasztást követ el. A bűncselekmény megvalósulásához tehát még az sem kell, hogy valaki ezzel kárt okozzon. Tájékozódjon a Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján.