A nyakörv veszélyei

A nyakörv használata városi és vidéki környezetben is elengedhetetlen, de van néhány dolog, amire feltétlenül figyelni kell. Ebben a cikkben tippeket talál, hogy a kutyája nyakörvét a legjobb és legbiztonságosabb módon használhassa.

A legjobb kutyanyakörv is vezethet problémákhoz, azonban a nyakörv elengedhetetlen a kiképzéshez és a kutya biztonságban tartásához.

Feltétlenül tartsa szemmel kutyája nyakörvét, mivel bármikor felmerülhetnek problémák, amelyek akár életveszélyes helyzetekhez is vezethetnek. Ha tudja, helyezze el a kutya nyakörvén a létfontosságú azonosító információkat (akár egy gravírozott bilétán, akár egy erre kialakított címtároló függőben), mert ez döntő fontosságú lehet a kutya biztonsága érdekében.

Figyeljen a fulladásveszélyre!

A háziállat nyakörve sérülést vagy akár halált is okozhat, ha például egy mókus üldözése közben fennakad egy ágon vagy dróton, vagy átugrik egy kerítésen. Még egy ketrecbe zárt kutya nyakörve is fennakadhat a dróton vagy a rácson, és megfulladhat. Ha a nyakörv beakadt, a kutya általában pánikba esik és küzd. Ennek következtében a nyakörv szorosan a nyakára csavarodhat, ami fojtogatáshoz, így légszomjhoz vezet. Hogy megvédje kutyáját ezektől a veszélyektől, feltétlenül kerülje el, hogy az állatot felügyelet nélkül hagyja, amíg nyakörvet visel, mert a nyakörv tökéletes illeszkedés mellett is veszélyessé válhat.

A végtagok vagy a száj bármilyen sérülése vészhelyzetet jelent.

Ha a kutya nyakörve túl laza, az állat vakarózás közben beakadhat a hurokba a lába, ami pánikba eshet, és eltörhet vagy kificamodhat egy ízülete.

Néhány kutyának még a foga vagy a nyelve is belegabalyodhat a túl nagy nyakörvbe, ami szájsérüléseket vagy fogtörést okozhat, amikor megpróbálja kiszabadítani magát.

Mindig győződjön meg arról, hogy a nyakörv jól illeszkedik, de nem szorítja be a kutya nyakát. Legalább két-három ujját (de nem többet be kell tudnia dugni a nyakörv és az állat nyaka közé.