A kémény cső bekötése a gyakorlatban

A kandalló, a kémény és a csőrendszer együttesen járulnak hozzá a biztonságos és hatékony fűtéshez. Manapság egy modern szoftveres tesztet alkalmaznak annak érdekében, hogy fény derüljön ennek a háromnak az üzemeltethetőségére. Ha valami baj van a kémény cső egyik részével, nem vezeti el jól a füstöt vagy a kandalló nem teljesít megfelelő módon, akkor változtatni kell.

Az analízist mindig egy akkreditált épületgépész mérnök végzi, aki pontosan tudja, hogy a méretezés megléte a kandalló átadásának elengedhetetlen tényezője. Ha a kémény cső megfelelő módon van bekötve, akkor máris közelebb kerül ahhoz a tulajdonos, hogy a fűtési rendszere hibátlan legyen.

Hogyan is történik ennek a bekötése a gyakorlatban? Nyilván erre megannyi szabály vonatkozik, de sokakat inkább a gyakorlati rész érdekel. Manapság a kémény cső anyaga legtöbbször 2 mm vastag fekete acél, de lehet 1 mm vastag saválló acél is. A cső esetében nagyon fontosak a kiviteli követelmények. Minden idomtörés esetén biztosítani kell a tisztíthatóságot, hozzáférhetőséget.

Érdemes úgynevezett tisztítós könyököket és revíziós nyílást bevetni. A kémény cső bekötésekor gondolni kell az elmozdulás elleni megoldásokra. Ekkor jön a képbe a bilincs, aminek csakis az a változata jöhet szóba, amelyik biztosítja a dilatáció miatt bekövetkező szabad méretnövekedést.

Kalcium szilikát lap kandallóépítéshez

Egy kandalló telepítésekor sokféle alapanyaga szükség van. A hőálló ragasztón kívül, a kalcium szilikát lap is egy nélkülözhetetlen tartozék. A szakszerű megépítés ezeknek a hiányában nem megoldható. Fontos az elővigyázatosság és a biztonsági szempontok szem előtt tartása, hiszen mégiscsak egy olyan fűtési eszközről van szó, ami nem megfelelő körülmények között veszélyes lehet.

Ha a kalcium szilikát lap nem ideális módon van felhasználva, akkor a környezetében kialakuló rendkívül magas hőmérséklet rengeteg bajt okozhat. Megannyi szituációra volt már példa, ahol a nem megfelelő anyagokból kivitelezett kandallók okoztak tüzet. A profi kalcium szilikát lap segítségével ez elkerülhető.