A holland kerékpár biztonságot sugároz

A kétkerekű járművön történő közlekedés több szempontból is előnyöket élvez a négykerekűekkel szemben. A könnyű kezelésük és kis méretük miatt nagyon egyszerű ezekkel a közlekedés, főleg a nagyon forgalmas helyeken. Vannak országok, ahol kifejezetten erős kultúrája van a kerékpározásnak. A holland kerékpár azonnal felismerhető a többi típussal szemben a tipikus jegyeiről. Közismert dolog, hogy a hollandok a városi közlekedésben aktívan kerékpárokkal vesznek részt, és számos előnyt is élveznek az autósokkal szemben.

A masszív, erős duplacsöves váz hosszú élettartamot feltételez. A holland kerékpár gyártói mindenekelőtt a biztonságot tartják szem előtt, ezért minden apró részlet úgy van kidolgozva, hogy használója véletlenül se sérüljön vagy kenje össze magát. A láncvédő teljes egészében elfedi a láncot, és a szoknyavédő is óvja a ruhadarabokat. A hátsó kerékzár kiváló megoldást jelent az esetleges lopások ellen, nincs szükség biciklilakatra.

A holland kerékpár fékezéséről elöl dobfék gondoskodik, ez hosszabb élettartamú a hagyományos V féktől. A nem csak városi célra szánt típusok között nagyon népszerű az úgynevezett fitness bicikli is. Ennek a típusnak az a fő jellemzője, hogy elsősorban országúti használatra szánt cross keverék. A cross kerékpárok fiatalos, dinamikus haladást tesznek lehetővé a nagy kerekük és hatékony váltójuk segítségével. A fitness bicikli jó kondiban tart, azonban még nem mondható versenykerékpárnak. Főleg a fiatalabb korosztály számára javasolt, aki szeret biciklizni, és nem riad vissza hosszabb országúti szakaszoktól sem. A fitness bicikli kerekei jellemzően az országúti verziótól származnak, a váza azonban a cross kerékpároké.

Valamint fontos ismérve még az egyenes kormányrúd is. Ez a kerékpár típus ideális választás, ha szeretne valami újat kipróbálni, új sportolási lehetőséggel tekerni. Ezzel a kétkerekűvel hatékonyan megmozgathatja minden izmát, és jó kondiban tartja a lábait. A hagyományos kosszarvú kormánnyal rendelkező bringák ideje lassan lejár, és a sport kedvelői egyre inkább áttérnek erre a megoldásra.