A fekély kúrálása elengedhetetlen

Ha valakinek a lábfején, a bokáján vagy a láb belső oldalán kialakul egy seb, ami nem akar gyógyulni, akkor ajánlott orvosnak mielőbb megmutatni. Valószínűleg fekély, ami megjelent és azt ápolni kell ahhoz, hogy mielőbb meggyógyuljon. Ha nincs kezelve, el is fertőződhet, begyulladhat és az már komoly problémákhoz vezethet. Ez kialakulhat sérülés vagy érbetegség miatt, de ha valaki cukorbeteg, akkor is jobban oda kell figyelnie erre.

A fekély oka lehet több minden, például elhízás, túlsúly, mozgáshiány, dohányzás, cukorbetegség, visszér vagy trombózis és mindkét nemnél bármikor megjelenhet. A tünetek általában megegyeznek, elszíneződött vagy pikkelyes bőr, sebesedés, ödémás végtag, kidagadó visszerek. Ha a fekély nincs kezelve rendesen naponta, akkor súlyosbodik és baktériumok szaporodnak el a sebben, ami lázat és erős fájdalmat okoz. Használjunk gyógynövényeket vagy lábfürdőt. Tegyük meg magunknak azt, hogy odafigyelünk a testünkre és megelőzzük az ilyen betegségeket!

Előzzük meg a láb érszűkület tüneteit!

Sokszor évekig tünetmentes, észre sem vesszük, csak ha már nagy a baj. Az életkor előrehaladásával nő a valószínűsége, ezért nem árt tudni, hogy a láb érszűkület tünetei felismerhetőek. Kezdetben nem okoznak panaszt, majd a második szakaszban jön az erős fájdalom a vádliban séta után. A harmadik stádium, hogy már nyugalmi állapotban is fáj és ha fekszünk, erősebb. A negyedik fázis igen súlyos, itt már szövet elhalás alakul ki, a bőr fekete lesz, így amputáció szükséges.

Ha felismerjük a láb érszűkület tüneteit mielőbb, akkor meg tudjuk előzni a tragédiát. Hagyjuk abba a dohányzást, kezdjünk el naponta sétálni, mozogni, picit esetleg fogyni, étkezzünk egészségesebben, javítsuk a láb vérkeringését és mindenképpen kérjük ki a szakorvos véleményét, aztán a kivizsgálásra mondjunk igent. Akinek öröklött szív- és érrendszeri betegsége van, annak nem árt még jobban odafigyelnie magára, ugyanis ez is kockázati tényező. A láb érszűkület tüneteit megelőzve elkerülhetünk komoly betegségeket.